Правителството обмисля увеличение на максималния осигурителен доход

06.10.2020

Правителството обмисля увеличение на максималния осигурителен доход с 200 лв. до 3200 лв. от 2021 г.  Повишението е свързано с плановете на управляващите за индексация на пенсиите догодина. Един от вариантите, който коментира Сачева, включва по-висок таван на максималната пенсия (до 1440 лв. при 1200 в момента), което по думите й налага увеличение и на максималния осигурителен доход. "Тук ще трябва да проведем сериозни дебати с работодателите", казва министърът.

Очаквано работодателите са твърдо против. Васил Велев от АИКБ изтъква, че самото предложение заобикаля текстовете, заложени в двугодишното Национално тристранно споразумение, което социалните партньори подписаха през юни тази година. Тогава държава, синдикати и работодатели се споразумяха да не пипат максималния осигурителен доход през 2021 г., а от 2022 г. той да се индексира по швейцарското правило (което се прилага и за пенсиите), при изчисляването на което се използват 50% от нарастването на средния осигурителен доход и 50% от промяната на индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

От думите на министър Сачева става ясно още, че за увеличение на пенсиите догодина ще са нужни допълнителни поне 1 млрд. лв., част от които ще са за сметка на по-голям дефицит в бюджет 2021.

С колко ще се увеличат пенсиите ?

Ако се следват правилата, индексацията на пенсиите догодина би трябвало да се случи по т.нар. швейцарско правило - 50% от нарастването на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията. Това би означавало, че през 2021 г. възнагражденията за възраст трябва да се повишат с 4.8%.

Преди избори и по време на икономическа криза обаче този принцип лесно се заобикаля от политиците. Например през 2015 г. от уравнението беше зачеркната дефлацията, защото би довела до по-слаб ръст, а е възможен дори и спад. Сега Деница Сачева казва, че правителството работи по няколко варианта за промяна на начина на изчисление на пенсиите. Но дава детайли само за един - предложение на КНСБ, според което минималната пенсия нараства до 300 лв. от сегашните 234 лв., пенсиите над 369 лв. (линията на бедност) се повишават по швейцарското правило (4.8%), а тези помежду - с двоен коефициент (9.6%).

"Ако минималната пенсия бъде увеличена от 250 лева на 300 лева, както искат от КНСБ, допълнително ще са необходими 478 млн. лева за 2021 г.", посочи преди дни пред БНТ председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов (ДПС). Той допълва, че при ръст на максималната пенсия до 1440 лв. ще са необходими още 81 млн. лева, а други 40 млн. лева би струвало на бюджета искането за осъвременяване на пенсиите, които са между 300 лева и 369 лв. Тоест общо близо 600 млн. лв. В допълнение премиерът Бойко Борисов вече обеща добавката от 50 лв. на месец да продължи да се плаща до март, за което са нужни по 106 млн. лв. на месец.От интервюто на Сачева става ясно, че вариантите за увеличение на пенсиите, които се обсъждат, ще струват между 1.2 и 3.8 млрд. лв. Социалният министър казва, че няма да се вдигат осигуровки, но може да се говори "евентуално за увеличение на осигурителния доход". През последните две години постъпленията в бюджета от социалноосигурителни вноски нарастват с между 800 и 900 млн. лв. годишно, но това се случваше в условията на растяща икономика и заетост. Сега Сачева казва, че ще се търсят възможности в бюджета. А това означава и по-голям дефицит.

0 Коментара

 

© 2005-2024 "Земела каунт" ЕООД. Всички права запазени.

Създадено от: